Napomena

3. nedjelja došašća

    U središtu došašća su čovjek i Bog. Čovjek očekuje dolazak Boga, a Bog traži način kako se približiti čovjeku. Ova nedjelja koja je pred nama jest nedjelja Radosnica. Čovjek je po svojem stvaranju biće radosti i za radost. Svakoga jutra na misama zornicama pripremamo se, bdijemo i na taj način iščekujemo Gospodina.

    Svoje srce pripremamo, na što nas poziva sam Ivan Krstitelj. U knjizi proroka Izaije danas imamo riječi utjehe i nade. Kao što je govorio Izraelu da ne posustane, tako i nama danas još više govori budite jaki, ukrijepite ruke klonule, učvrstite koljena klecava, ne bojte se jer evo Bog vaš dolazi. Tim riječima nam želi reći da se trebamo više pouzdati u Boga, predati Njemu cijeloga sebe. Ono što nama kao ljudima često puta nedostaje to je strpljivost. Stara narodna mudrost govori: strpljen, spašen. Apostol Jakov jasno govori da se strpimo do dolaska Gospodnjega. Kao što je ratar strpljiv, čeka kišu moleći Boga nakon što je posijao žito. Zatim nas upozorava da se ne tužimo jedni na druge.

    Još jedan problem današnjice: svi bi mi voljeli promijeniti druge, svijet i sve oko sebe, ali ono što je najteže to je promijeniti sebe. Danas čujemo tolike pritužbe jedni na druge, ovaj ne valja, onaj ne valja, a zaboravljamo se pogledati u svoje ogledalo, svoje srce. Isus stoji između čovjekova očekivanja i vječne spremnosti Boga. Ivan Krstitelj prije svoje smrti ne pita Isusa je li on Mesija zato da sumnja u njega, već da još jednom ukaže na njega. Zato Isus izražava svoju hvalu za Ivanove riječi i djelovanja kao Božjega glasnika i govori: I blago onom tko se ne sablazni zbog mene. Mi nemamo što drugo čekati ni očekivati osim Isusa. Sve drugo je varka i laži ovoga svijeta gdje njega nema. On je jedina istina i zato je došao među nas da prihvatimo tu Istinu. Zašto je Ivan Krstitelj bio u zatvoru? Zato što je rekao istinu Herodu. Zašto je Isus bio osuđen? Zato što je govorio istinu. Zašto je u povijesti i danas toliko progona na Crkvu, svećenike? Zato što su na strani Kristove istine, što govore istinu i bore se za nju. Budimo svi zajedno na strani Istine, oživimo svoju vjeru i nadu u Isusa.

Vlč. Ivan Kljunić

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION