Napomena

2. nedjelja došašća

     

      Draga braćo i sestre, svjesni da vrijeme brzo prolazi i da smo prije tjedan dana započeli novu liturgijsku godinu i nadalje moramo održavati budnost na koju smo pozvani. Budni budite jer ne znate kada će Gospodar pokucati na vaša vrata i zatražiti račun života od svakoga. Ova činjenica mnoge plaši i čini nervoznima.

Nažalost ljudi pogrešno shvaćaju poziv na budnost, štoviše smatraju ga preteškim te se u tom samosažaljenju neki potpuno prepuste slučaju. Ne trude se nište pozitivno učiniti za sebe, tj. za svoje spasenje na koje smo po toj budnosti pozvani. Trebamo samo ustrajati, boriti se svim snagama kako ne bismo prokockali vrhunac za koji smo stvoreni. Uz budnost valja spomenuti i riječ iščekivanje, jer jedna riječ bez druge ne može. Vrijeme došašća je upravo takvo vrijeme u kojem se ove dvije riječi isprepliću ne da bi nas držale u neizvjesnosti nego da nas pripreme za svetkovinu rođenja našega Otkupitelja koju svake godine slavimo, te na kraju za ponovni Kristov dolazak kad se pojavi u slavi.

     Čut ćemo kako je ovo vrijeme milosti i kako se trebamo probuditi, a mi iako idemo možda na zornice svako jutro zapravo spavamo. Uljuljani smo u idiličnost lažnih ugoda koje nam servira potrošački duh ovoga svijeta. Netko će reći da je došašće u tom smislu ukraden ili preskočen, ali onaj koji ga istinskoga srca želi proživjeti taj se ne predaje već u svome srcu poput Marije razmatra sve događaje Pisma. Spreman je odgovoriti na zov koji smo danas pročitali u evanđelju (Mt 3,1-12). Jeste li i vi spremni odgovoriti na poziv Ivana Krstitelja, tj. obratiti se i povjerovati da drugog puta nema i da se kraljevstvo Nebesko približilo i da je ono već sada i ovdje. Iako je bio drugačiji od drugih u svojoj različitosti  pokazao je svijetu Jaganjca kojega očekujemo i koji odnosi grijehe svijeta. Drugačiji od drugih krstio je krstom obraćenja i nudio svijetu da se pripremi za prvi Kristov dolazak govoreći da on krsti vodom, a Krist će krstiti ognjem i Duhom Svetim. Time želi naglasiti da u svojoj različitosti ne želi sebe isticati i tražiti da se dopadne drugima, već samo onome kojemu jedinome služi. Onaj koji ga je iskrena srca slušao mogao se krstiti i doista dolažahu mnogi. Primijetivši da u redu stoje i najveći javni grešnici nije ih štedio već im je otvoreno govorio govorom koji provocira, ali govorom koji ih još više učvršćuje na putu obraćenja. Onaj koji se u potpunosti odluči na put obraćenja uz pristupni čin mora biti spreman na kušnju i mnoge poteškoće koje mogu reći je li to istinski proživljen trenutak u životu i iskrena nakana. Često se govori o obraćenjima koja nas mogu i postidjeti na trenutak da se zapitamo kakvi smo mi to vjernici. Mnogi u tom natjecanju zaboravljaju važnost župnih zajednica i izdižu se iznad njih, jer su se „obratili“. Ponavljam, Ivan iritantnim konstatacijama želi potaknuti iskrenost kajanja svih onih koji su pristupili ovom vidljivom znaku obraćenja. Doista, možemo se zapitati o svom obraćenju i iskreno si odgovoriti jesmo li u ovo milosno vrijeme krenuli radosna i raskajana srca pripremiti dostojno mjesto u srcu za Gospodina. Ako još nismo trgnimo se, probudimo se i poput onih raskajanih iz evanđelja stanimo i mi u red obraćenika koji će svaki dan spoznavajući svoju slabost i sklonost na grijeh tražiti milost oproštenja ostajući uvijek uz Gospodina bilo to zgodno ili nezgodno.

Neka nam u adventskom nastojanju pomogne slavni zagovor BDM Kraljice adventa i preteče Isusovog Ivana Krstitelja učitelja u ustrajnosti i vjernosti Gospodinu.  Amen.

Vlč. Damir Ceković

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION