Napomena

32. nedjelja kroz godinu

Reče im Isus: „Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća… A nije on Bog mrtvih, nego živih. Ta svi njemu žive!“

 

            Odmah u svom odgovoru Isus ističe potpunu razliku i suprotnost između ovoga svijeta i onoga svijeta. Mi imamo iskustvo ovoga svijeta. Ono je različito koliko smo i mi različiti jedni od drugih. Premda živimo u istom svijetu, u istom razdoblju, istim okolnostima, naše iskustvo je različito i naši doživljaji svijeta nisu jednaki. Svatko bi ga drugačije definirao. Što bismo onda mogli reći o onom svijetu o kojemu nemamo nikakvog iskustva?

Isus kaže da više nećemo umrijeti i da ćemo biti jednaki anđelima. Drugi život ne odvija se i ne događa po modelu ovoga života. Nastavak spolnosti je također ishitreno, umjetno i nerealno pitanje kao što je i pitanje o spolu anđela. Tko su oni? Sasvim drugačiji od nas. Svaki govor o tome je mucav, svaka usporedba nerealna. Pa kad to usporedimo s promjenom larve ili ličinke u leptira, također nam ne govori puno. Sinovi smo Božji jer smo sinovi uskrsnuća. Kako to uzvišeno zvuči.

Gospodin nam jednostavno kaže da ćemo biti uvedeni u božanski život, živjet ćemo Božjim životom. Svako naše umno tumačenje tog života ostaje nedorečeno kao i svaki naš govor o Bogu. Neka nam Gospodin pomogne da u to vjerujemo, da se tom životu nadamo i s ljubavlju ga prihvatimo.

Temelj svemu tome je živi Bog. On nam je dao ovaj vremeniti život i uz njega nas uvodi u vječni. On je Bog živih i njemu svi žive – vječno. Zahvaljujmo Gospodinu koji nas upućuje na vječnost i poziva da je u vjeri prihvaćamo. Da svoju svakodnevnicu gledamo pod vidom vječnosti. Vjerujemo da je Bog živih i da želi da vječno živimo s Njime. Neka nam pomogne da u ovoj prolaznosti vjerujemo u Njega i da vjerujemo u vječni život.  

Vlč. Mario Šagolj

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION