Napomena

31. nedjelja kroz godinu

 

          Dragi mladi, braćo i sestre, koji ste se odlučili pročitati ovo razmišljanje, prvo vas pozdravljam i želim vam da budete radosni. Radosni u svojim svakodnevnim životima, u svemu dobrome što radite i oko čega se trudite, ali i radosni kao vjernici jer nas opet dobri Bog raduje svojom Riječi koju slušamo ove nedjelje.

 

            Prvo čitanje iz knjige Mudrosti donosi nam govor o Božjem milosrđu. Iako se približavamo završetku Izvanrednog jubileja Božjeg Milosrđa ova Riječ Božja nam govori da to slavlje treba biti protegnuto na čitavu povijest, na svakog čovjeka. Kako je lijepo čitati retke koji su veličanstvena pohvala i iskazivanje slave Božjem milosrđu. Iako čitamo da je sve stvoreno pred Gospodinom gotovo beznačajno, poput „zrnca praha na tezulji“ ili kao „kaplja jutarnje rose“, ohrabruje nas već sljedeći redak koji govori da je Bog ipak „milostiv svima“. Milostiv je svemu stvorenome, a „kroz prste“ gleda na naše grijehe da bi se pokajali. Svi znamo što znači uzrečica „progledati kroz prste“. Bog to čini kada je pred njim čovjek grešnik koji čezne za njegovim smilovanjem i oproštenjem. Sveti pisac dalje nastavlja: „Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio. A kako bi išta moglo opstojati ako ti ne bi htio? Ili se održati ako ga ti nisi u život dozvao?“ Naš Bog ne može ne voljeti! Kako ne bi volio, kako ne bi imao ljubavi, suosjećanja, smilovanja za svoje stvorenje koje je stvorio iz ljubavi i u kojemu je njegov besmrtni dah života?! Ako ponekad mora i intervenirati, pisac govori kako i to Bog čini na svoj način: „Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih i opominješ za grijehe njihove da se ostave zloće i da se ufaju u tebe, Gospodine!“

            I današnje evanđelje je prelijepi događaj gdje Isus susreće Zakeja, koji je bio nadcarinik, grešnik, ali ni takav čovjek za Isusa nije izgubljen jer je Bog milostiv svima. Unatoč protivljenju mnoštva Isus mu govori kako mu je provesti vrijeme s njime u njegovoj kući te kako je i njemu darovano spasenje jer je i on sin Abrahamov.

Kako je naš Bog nježan i pažljiv! Kako naš Bog uvijek traži način da nam se približi, da nam uvijek iznova otkrije svoju ljubav i milosrđe, da nam uvijek „progleda kroz prste“ za naše grijehe i slabosti. Takav Bog onda zaslužuje, brate i sestro, našu ljubav, našu blizinu, našu molitvu i zahvalu.

Vlč. Mato Malekinušić

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION