Napomena

29. nedjelja kroz godinu

U ovom odlomku Evanđelja (Lk 18, 1-8), Isus nas potiče da uvijek budemo u molitvi i da od nje ne odustajemo. I sv. Pavao je o tome često govorio, npr: ''Molite se bez prestanka''. Jer moliti često, znači biti često u kontaktu s Bogom, s Njim razgovarati, raditi, odmarati, živjeti u Njegovoj prisutnosti. Sam Isus nam je ostavio također primjer, jer se i On često povlačio na goru, na neku osamu, u tišinu da bi molio. To isto traži i od nas u današnjem Evanđelju, te nam daje i jedan primjer kako bi nas na to još više potaknuo.

 

Ova udovica je primjer kako se upornom, ustrajnom i čestom molitvom mogu i najtvrdokornija srca omekšati. To je uspjela kod ovog nepravednog suca koji se nije bojao niti Boga niti ljudi. Pa ako je ovaj nepravedni sudac ipak uslišio njenu molbu da je obrani od tužitelja (i da mu više ne ide na živce), koliko li će prije i bolje uslišiti nas, naš Pravedni Sudac, tj. sam Bog? Mi smo njegovi izabranici, pa neće nas onda napustiti kada nam je to potrebno, ''nego će žurno ustati na našu obranu''.

No, ovdje nije samo riječ o zemaljskom životu i problemima na koje nailazimo u ovom svijetu. Stvar je mnogo važnija i ozbiljnija, poštovani čitatelju. Riječ je o Vječnom Životu i Sudu na koji ćemo doći nakon što napustimo ovaj život.

Kako je ova udovica imala ogromnih problema sa svojim tužiteljem, tako i  svaki čovjek ima tužitelja, a to je sam Đavao sa svojim zlodusima koji želi spriječiti naše duše da budu spašene. Zato Isus govori nama da molimo uvijek i da budemo ustrajni u tome, jer je molitva znak da vjerujemo u Milosrđe svoga Oca Nebeskoga koji će stati u našu obranu. Ona je znak da se pouzdajemo u Njegovu Dobrotu i Ljubav, jer nas samo On može spasiti po zaslugama muke Svoga Sina Isusa Krista. Ona je znak da vjerujemo u Vječni Život i da ondje želimo živjeti u zajedništvu s Njime.

Evanđelist Luka završava ovaj odlomak Isusovim pitanjem: ''Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?'' Dakle, kada dođe Posljednji Sud, hoće li nas Isus zateći u molitvi, hoće li vidjeti da su kršćani živjeli po Njegovoj Riječi i da su koristili milosti iz sv. Sakramenata? Hoće li Sin Čovječji i meni reći: ''Slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga''? Pogledajmo samo oko sebe, braću i sestre, koji zaobilaze sv. Misu Nedjeljom, rade teške poslove Nedjeljom te uzaludno izgovaraju Božje sveto Ime. Koliko će Isus naći vjere na zemlji???

U prvom čitanju ove Nedjelje smo čuli kako su izraelci pobjeđivali u ratu sve dok je Mojsije imao podignute ruke u zraku, a kada bi ih spustio od umora, oni su gubili. Neka zato i naše srce i molitve budu uvijek uzdignute prema Nebu, našem ljubljenom Trojedinom Bogu, da zajedno sa svim vjernima i mi budemo pobjednici nad onim crnim Tužiteljem.

 

Vlč. Ivan Faletar

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION