Napomena

Presveto Trojstvo

U današnjem evanđelju Isus govori svojim apostolima da im ima još mnogo toga kazati. Ne kaže, evo još samo par riječi, još koju minutu da vam kažem nešto ..., nego ima još mnogo toga. Jer Isus nam donosi radosnu vijest, govori nam o Kraljevstvu Nebeskom, o našem Ocu, o raju, a govoriti o tome je neiscrpna tema. Danas slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva, i o tome bi se moglo mnogo kazati, a ipak ne bi se nikada sve moglo kazati, jer je naš Trojstveni Bog neiscrpan, neograničen, nikada Ga nećemo moći do kraja upoznati, jer On nema granica. Isus odlazi s ovoga svijeta, pa će dalje apostolima nastaviti govoriti i upućivati ih Duh Sveti koji će doći.

Jer Isus ima još mnogo toga kazati, ne znači da nam je sve ono prije rečeno, da je to malo, ali sigurno je dovoljno za Vječni život, za spasenje. U Božju Riječ možemo uvijek ulaziti, meditirati je i uvijek pronalaziti nešto novo. Uostalom, Isus nam nije govorio samo riječima, nego i svojim djelima, tj. primjerom. Tako da je ono što nam je On ostavio zaista jedno ogromno bogatstvo. I mi ljudi iz njegovih riječi i primjera imamo puno toga naučiti, i ne samo učiti nego to provoditi u svoj život i usmjeriti sebe tako da slijedimo Njega.

No Isus nastavlja i kaže: ''...ali sada ne možete nositi''. Ne možemo nosit jer nemamo snage, nemamo dovoljno hrabrosti da svoj život uskladimo prema Kristovom životu. Nemamo snage da napustimo što je svjetovno i tjelesno. A nemamo snage i hrabrosti, jer ne dozvoljavamo Duhu Božjem, kojega smo primili i na krštenju i u sv. Potvrdi, da u nama djeluje. Zato Isus kaže apostolima da će poslati Duha Istine, koji će nas voditi u svu istinu. Mi ga imamo već u sebi, ali dopuštamo li mu da djeluje u nama? Kad bi dopustili, onda bi mogli i nositi sve što Isus kaže.

 

Upućivat će vas u svu istinu. Istina je nešto što postoji, to je jedna stvarnost. Laž je pak ono što ne postoji, ono čega nema. Ono što će nam Duh govoriti i upućivati nas, to postoji, to je istina. Zato što Duh uzima od Isusa, a Isus od Oca. Neće nam donijeti neke nove istine, nego upućivati u istine koje smo već čuli od Isusa. Duh nam daje ispravno tumačenje istina što smo ih već primili.

Isus nam je dao Riječ i On sam je Riječ Očeva. Riječ je kao sjeme koje je u nama zasađeno. Da bi to sjeme raslo i donijelo plodove, svako sjeme treba zalijevati, a to je upravo Duh Sveti. On je poput vode koja pomaže da sjeme proklija, raste i donese plodove. Zato je Duh Sveti nezaobilazan. Nakon što ga je Isus poslao, On je sada među nama, On nas vodi i brani. Želimo li nešto postići u svojoj vjeri, duhovnosti, životu, Duh je tu da nam pomogne, da nas vodi, da rastemo i da nam da snage da slijedimo Isusa Krista. Bez Duha, nećemo nikuda. To je Isusova poruka, jer Duh uzima od Isusa i nama navješćuje.

 

Zato nam, molimo Te Isuse, daj svoga Duha da ostanemo u Istini i u njoj rastemo. Jer sve izvan istine je laž. Duh Sveti nas upućuje u istinu, a ne u laž. U laž nas želi uputiti đavao, otac laži. Promisli zato: na što pristajem u životu? Na istinu ili laž? Na Duha istine ili oca laži? Kome ću služiti? Na ovo pitanje želim odgovoriti zajedno sa Jošuom: ''Ja i moj dom, služit ćemo Gospodinu.'' (Jš 24, 15)

 

vlč. Ivan Faletar

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION