Napomena

Kolumne

4. nedjelja došašća

       

      Posljednja je nedjelja Došašća, Božić nam je pred vratima. Najavljuju ga i naša današnja čitanja. Kratko prvo čitanje i ovaj put je uzeto iz knjige proroka Izaije. Taj mudri i pobožni čovjek bio je savjetnik na kraljevskom dvoru. To je bilo jedno teško razdoblje za maleno židovsko kraljevstvo, jer je asirsko carstvo bilo na vrhuncu svoje moći, i tek što se nisu mačem dohvatili Jeruzalema.

Opširnije...

3. nedjelja došašća

    U središtu došašća su čovjek i Bog. Čovjek očekuje dolazak Boga, a Bog traži način kako se približiti čovjeku. Ova nedjelja koja je pred nama jest nedjelja Radosnica. Čovjek je po svojem stvaranju biće radosti i za radost. Svakoga jutra na misama zornicama pripremamo se, bdijemo i na taj način iščekujemo Gospodina.

Opširnije...

2. nedjelja došašća

     

      Draga braćo i sestre, svjesni da vrijeme brzo prolazi i da smo prije tjedan dana započeli novu liturgijsku godinu i nadalje moramo održavati budnost na koju smo pozvani. Budni budite jer ne znate kada će Gospodar pokucati na vaša vrata i zatražiti račun života od svakoga. Ova činjenica mnoge plaši i čini nervoznima.

Opširnije...

1. nedjelja došašća

           Iz Knjige proroka Izaije

       „Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu: Dogodit će se na kraju danâ: Gora Doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: 'Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer će iz Siona Zakon izaći, iz Jeruzalema riječ Gospodnja.' On će biti sudac narodima, mnogim će sudit plemenima i oni će mačeve prekovat u plugove, a koplja u srpove. Neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju. Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!

Opširnije...

34. nedjelja kroz godinu

Blagdan Krista Kralja na kraju liturgijske godine označuje ne toliko kraj ovozemne ljudske povijesti koliko ispunjenje njezina smisla. Smisao osobnog i povijesnog  ljudskog postojanja jest ostvarenje Kristova kraljevstva. Misna čitanja za ovaj blagdan posebno ističu kako to Kraljevstvo znači uzdignuće čovjeka, kako se ne čeka nego ostvaruje u hodu i kako je njegov osnovni zakon i snaga njegova ostvarenja  očitovana u nesebičnoj ljubavi.

Opširnije...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION